location
вул. Марії Кюри, 5
Авто зі США та Європи
Всі 708 авто як для себе!
  • Головна
  • Блог
  • Історія авто по ВІН коду: як дізнатися історію обслуговування
Історія авто по ВІН коду: як дізнатися історію обслуговування

Історія авто по ВІН коду: як дізнатися історію обслуговування

Зміст статті:
  • Що таке VIN-код?
  • На яких частинах автомобіля вказаний VIN-код
  • Які дані можна дізнатися за VIN-кодом
  • Технічні дані
  • Користувальницькі дані
  • Як дізнатися історію автомобіля за «VIN-кодом»
  • Через сайт Сервісного центру
  • У регіональних Сервісних центрах МВС країни
  • Через послуги для перевірки VIN-коду
  •  
  • Чому перевірка VIN при покупці автомобіля така важлива
  • Підіб'ємо підсумки

Кожен автомобіліст знає, що при покупці вживаного транспортного засобу необхідна перевірка пробігу по він коду, інших параметрів, які можуть допомогти дізнатися нюанси про конкретну машину. Ця процедура є обов'язковою, якщо ви купуєте б/у авто. Причому немає різниці, де ви це робите – з рук за оголошенням, на вторинному ринку в Україні чи спеціалізованих аукціонах в Америці. У кожному з перерахованих випадків покупцю необхідна історія авто по «ВІН-коду», отримавши яку, він зможе уникнути проблем при подальшій експлуатації.

Що таке VIN-код?

VIN-код – це номер для ідентифікації конкретного транспортного засобу, абревіатура утворена з перших букв словосполучення Vehicle Identification Number. Складається він із сімнадцяти цифрових і літерних символів, що утворюють унікальну комбінацію, яку неможливо підробити навіть за наявності знання алгоритму, за яким складається дана послідовність. Надається ідентифікаційний номер автомобілю на виробництві при випуску з конвеєра, не змінюється протягом усього терміну експлуатації автомобіля.

«ВІН-код» – це унікальна характеристика транспортного засобу, подібна до відбитків пальців людини. Світові вимоги встановлюють, що компанія-виробник не може змінювати цей номер протягом 30 років, що значно перевищує термін експлуатації середнього автомобіля. Цей стандарт відповідно до ISO 3779 в автомобільній промисловості було запроваджено ще 1980 року.

На яких частинах автомобіля вказаний VIN-код

Перед покупкою багато хто питає, де дивитися «ВІН-код» машини? Унікальний ідентифікатор автомобіля наноситься (вибивається) на заводах при виробництві на конкретних частинах кузова транспортного засобу (найчастіше нероз'ємних), на шасі, табличках спеціального формату, що мають назву “шильдики”. Виробник має право розмістити ідентифікатор на різних ділянках кузова або агрегатах машини, тому щоб зрозуміти, де VIN-номер знаходиться в кожному конкретному автомобілі, необхідно знати загальні правила розташування. Вони такі:

  • На рамі передніх дверей машини. Найчастіше він розташований на водійських, але може бути й на пасажирських дверях.
  • На щитку поруч із лобовим склом.
  • На силовому агрегаті автомобіля (вибивається безпосередньо на картері двигуна).
  • На кермовій колонці або безпосередньо на кермовому колесі.
  • Під кришкою капота, під обшивкою поряд із сидінням водія.
  • На кронштейні, який підтримує радіатор.

Щоб зрозуміти, де VIN-номер у конкретного транспортного засобу, необхідно досліджувати місця, перелічені у списку. Великі автомобільні концерни застосовують маркування методом прокреслення лазером, щоб уникнути деформації елементів. Цим методом можна наносити цифри та літери на різні типи сплавів, інші матеріали. Використовують також ударно-точкове маркування, при якому знаки утворюються сукупністю точок від удару вольфрамовим наконечником. Тепер ви вже знаєте, де ВІН в автомобіля, тому розберемося з відомостями, які він може надати власнику або майбутньому покупцю.

Які дані можна дізнатися за VIN-кодом

За допомогою даного ідентифікатора можна отримати технічну та користувальницьку інформацію.

Технічні дані

Містить всі відомості, які виробник заклав безпосередньо на заводі. Вони беруться з оригінальних каталогів деталей, програм сервісу. Технічна історія машини за ВІН-кодом (залежно від марки) може містити таку інформацію:

  • Комплектація. Які в автомобілі присутні опції, що на ньому встановлено, додаткове та базове обладнання і багато іншого.
  • Повний список усіх деталей та компонентів, з яких було виготовлено транспортний засіб (включаючи навіть найменший гвинтик).
  • Дата випуску транспортного засобу із конвеєра.
  • Тимчасові проміжки ремонту та обслуговування автомобіля. Скільки триває і як відбувається та чи інша операція, які інструменти для неї потрібні та багато іншого.

Користувальницькі дані

Містить інформацію після того, як транспортний засіб було випущено з конвеєра та продано своєму першому власнику. Користувацька історія автомобіля за VIN-кодом перевіряється на спеціалізованих сервісах, які ми розглянемо далі у статті. В рамках перевірки можна отримати такі відомості:

  • Дата виготовлення та державний номер транспортного засобу.
  • Повна інформація про силовий агрегат автомобіля (обсяг, потужність, номер, інші технічні параметри).
  • Реєстраційна інформація (скільки разів здійснювалася зміна власника, дата та місце видачі державних номерів).
  • Обмеження та обтяження на транспортний засіб (можна дізнатися, чи перебуває автомобіль під заставою у кредитно-фінансовій установі, чи не перебуває у розшуку, чи не було його втоплено, викрадено, утилізовано).
  • Повна інформація про дорожньо-транспортні пригоди з цим автомобілем (дата та місце аварії, що сталося, нюанси та інше).
  • Інформація про митне оформлення (де і коли було завезено в країну, який митний пункт пропуску перетинав, який був пробіг до потрапляння до країни).
  • Конкретний зафіксований пробіг на певні дати (наприклад, при останньому техогляді, зміні власника та інше).

Список цих відомостей може змінюватися в залежності від сервісу, через який отримуватимете конкретну інформацію.

Як дізнатися історію автомобіля за «VIN-кодом»

Є три способи, як отримати всі технічні та користувацькі дані за допомогою унікального ідентифікатора автомобіля.

Через сайт Сервісного центру

На цьому державному порталі є особистий кабінет водія, за допомогою якого можна отримати доступ до всієї необхідної інформації. Це онлайн-сервіс, де представлені докладні дані про конкретну машину через VIN-код. Безплатно на ньому можна перевірити наступну базову інформацію: рік та дату виробництва авто, марку та модель, відомості про останню зафіксовану операцію з машиною (купівля-продаж, реєстрація, техогляд та інше).

Крім того, без додаткової плати доступні дані про масу автомобіля, особливості двигуна (тип пального, об'єм), кількість пасажирських місць у салоні та деякі інші нюанси. Якщо вам потрібна повна історія обслуговування з VIN, відомості про ДТП, ремонти, доведеться додатково заплатити. Процедура виконується таким чином:

  • Необхідно зареєструватися в обліковому записі спеціалізованого інтернет-ресурсу, зайти до електронного кабінету водія. Ідентифікація здійснюється за допомогою BankID або MobileID через сертифікований електронний ключ.
  • Після цього система вимагатиме введення всіх необхідних даних шляхом заповнення полів та натискання клавіші підтвердження.
  • У відповідному розділі сайту доведеться вибрати тип перевірки - платна або безплатна, ввести значення ідентифікатора VIN, після чого система видасть всю необхідну інформацію щодо конкретного транспорту.

Важливий момент! Сервіс надає лише дані щодо конкретного автомобіля, але не видає конфіденційні відомості про його попередніх власників.

У регіональних Сервісних центрах МВС країни

Якщо у вас немає можливості або ви просто не хочете реєструватися на державному онлайн-порталі, перевірити дані щодо конкретного транспортного засобу за VIN можна безпосередньо в Сервісному центрі МВС. Надають такі послуги лише регіональні (обласні) відділення. Можливо, доведеться подати заявку заздалегідь через телефон, але у будь-якому випадку все необхідно дізнаватися у компетентних працівників.

Через послуги для перевірки VIN-коду

Повна історія автомобіля по ВІН-коду може бути отримана через спеціалізовані послуги. В Україні працює кілька подібних ресурсів, представимо найпопулярніші з них:

  • Carlife. Найбільший сервіс перевірки транспорту за допомогою VIN-коду у нашій країні. Надаються повні відомості про авто, які були завезені та зареєстровані в Україні. Специфіка сервісу в тому, що кожна машина пробивається вручну з усіх можливих баз даних. Це є гарантією правдивості інформації, на відміну від автоматизованих сервісів. Carlife використовують ті громадяни, які часто продають та купують машини. За допомогою сервісу покупець може дізнатися всю інформацію про авто, а продавець – підтвердити історію та технічні характеристики.
  • Carvertical. Литовський сервіс, де міститься інформація про автомобілі з усього світу. Глобальний реєстр транспорту, який використовує технологію блокчейну. Через нього доступна перевірка історії авто, які були завезені з країн Європейського Союзу та США. Сервіс постійно розвивається, база періодично оновлюється онлайн.
  • Carfax та AutoCheck. Повна база даних з усіх транспортних засобів, що експлуатувалися на території Америки та Канади. Ці сервіси активно застосовуються громадянами України, які хочуть замовити авто зі США або збираються купити автомобіль, який вже був привезений через океан. Надають докладні відомості про всі транспортні засоби, із зазначенням проблемних моментів, дорожньо-транспортних пригод та інших факторів. Перевірка платна, але коштує максимум 3-4 долари, що незначно з огляду на можливі наслідки через відсутність необхідних відомостей.

 

Чому перевірка VIN при покупці автомобіля така важлива

Це дозволяє отримати масу цінної інформації щодо конкретного транспортного засобу, що дасть можливість прийняти правильне рішення, допоможе уникнути проблем, обману і навіть шахрайства. Основні параметри при покупці машини – технічний стан, зовнішній вигляд, рік випуску та пробіг. Багато автомобілістів питають, як дізнатися реальний пробіг авто по VIN, оскільки багато несумлінних продавців скручують одометр, щоб продати лот дорожче?

Через ВІН-код можна отримати відомості про останній зареєстрований пробіг (при продажу, техобслуговуванні), порівняти його з тим, що заявляє продавець автомобіля. Відповідно, якщо три роки тому пробіг становив 100 тисяч кілометрів, а зараз на одометрі 105 тисяч кілометрів, висока ймовірність скручування реальних показників. Також за ВІН-кодом можна дізнатися, чи транспорт не був в аварії. Дуже часто після ДТП відбувається відновлення машини - професіонали роблять все так, що недосвідчений покупець ніколи не зможе зрозуміти, що автомобіль був сильно пошкоджений. У майбутньому це може призвести до серйозних проблем і витрат.

VIN дозволить дізнатися, чи знаходиться авто у викраденні, чи було «втопленим». Особливо це важливо при купівлі вживаного транспортного засобу з-за кордону – Європи, Америки та інших країн. Стати власником машини у викраденні, та ще перспектива та головний біль. Наша компанія Motormart займається викупом автомобілів на аукціонах у США, і у своїй роботі ми обов'язково перевіряємо усі лоти через бази Carfax чи AutoCheck. Це дає можливість пропонувати клієнтам лише легальні автомобілі у хорошому технічному стані без жодних проблем.

Підіб'ємо підсумки

При покупці автомобіля з рук обов'язково потрібна його перевірка за ВІН-кодом, за допомогою якої можна отримати технічні та користувальницькі дані, дізнатися пробіг, знаходився чи ні транспорт у ДТП або викраденні. Отримати повну інформацію можна платно на сайті Сервісного центру МВС України чи через спеціалізовані ресурси. Економити на повній перевірці з VIN не варто, оскільки проблеми, які можуть бути в автомобіля, у майбутньому можуть стати серйозним головним болем покупця.

Додати коментар

Примітка: HTML розмітка не підтримується! Використовуйте звичайний текст.
Підписуйтесь на розсилку та отримуйте новини Компанії